Vision and Design Evolution

A key objective of pre-application discussion with Stevenage Borough Council has been to seek to define and agree a shared vision for Potters Green as a place to live and work. The following sets out the placemaking ambitions that have been agreed through these discussions:

  • Potters Green will be a new neighbourhood with a great sense of place and its own distinct identity.  It will be a development that embraces, the principles of healthy living, sustainability and water sensitive design with high quality and well-designed buildings and public realm. It will be:
  • A place shaped by the land and inspired by the landscape
  • A place that promotes physical health and mental well being
  • A sustainable place, responding to climate change and the environmental challenges of this century
  • A place that connects to the rest of Stevenage with good public transport links, pleasant walking and cycling routes and with convenient links to the countryside which is on its doorstep
  • A place with a network of tree lined streets and open spaces
  • A place of quality, in the design of its buildings, their materiality and in the public realm – a model of excellence in its design approach and human scale
  • A green place teaming with flora and fauna, with nature walks and trails
  • A place where people choose to walk and cycle or use public transport rather than using the private car and one where it’s easy to find your way around
  • A place of play and fun, where the streets are safe enough for children to meet and to play, and where a range of open spaces are provided for all ages to enjoy
  • A great place for everyone, including those with young families and the elderly
  • A place which supports peoples day-to-day lives and provides access to a range of local work opportunities within easy walking or cycling distance and conveniently located for public transport
  • A place with a convenient and well-designed local centre creating a focus for local people and generates a great sense of community
  • A place that makes the most of its setting with spectacular views across the town and to the surrounding countryside
  • A place that the New Town pioneers would recognise and respect
Viewimage: Evolution
An artist impression of the proposed Potters Green Local Centre

Design Evolution

Extensive discussions have been taking place with officers at Stevenage Borough Council since October 2019. Additional meetings have also taken place with highway, drainage and education specialists at Hertfordshire County Council, the Wildlife Trust, and Highways England.

The focus of discussions to date has been on developing a Framework Masterplan for the site, which is an overarching plan that establishes the broad distribution of land uses, open spaces, areas for drainage and on-and-offsite footpath and cycling connections.

Stevenage Borough Council has appointed urban design consultants to assist Officers in commenting on the design approach to the emerging proposals. A Design Review Workshop has also been conducted virtually with Design South East, made up of an independent panel of experts specialising in planning, architecture, urban design, transport planning and landscape architecture to provide comments on an early draft of the Framework Masterplan.

This rigorous testing process has seen the Framework Masterplan evolve significantly through several iterations as shown in the images below.

Viewimage: Evolution

Scheme A: The first iteration of a Framework Masterplan for the site proposed development parcels based around a main street, and dissected by a series of green corridors crossing the site on an east-west basis.

Viewimage: Evolution

Scheme B: The next iteration of the Framework Masterplan looked at a revised arrangement for the primary school (pink), local centre (orange) and employment land (yellow). Detail on potential drainage features and offsite connections was also added.

Viewimage: Evolution

Scheme C: In the third iteration of the Framework Masterplan the local centre and primary school was moved to a central location so to allow for better accessibility for all part of the development. This followed extensive masterplanning discussions and investigations into the former landfill part of the site south of Dyes Lane Caravan Park, which concluded the land was suitable for all uses.